Pages Navigation Menu

JuanJutawan Innotech

Apa itu Dropship?

Salam sejahtera,

Semasa memberikan ‘talk’ berkenaan asas perniagaan Internet di Shah Alam pada awal bulan Ogos yang lepas, ada seorang peserta bertanyakan saya solan. Soalannya kepada saya adalah, “Apa itu dropship?”. Baiklah, mungkin ada dikalangan anda yang masih belum tahu apa itu perniagaan Internet secara dropship.

Jadi, terdetik dihati saya untuk menulis secara ringkas untuk pembaca website saya yang budiman berkenaan soalan tersebut. Harapan saya, penulisan ini dapat membantu anda untuk lebih tahu apa itu dropship dan mungkin juga anda boleh memulakan perniagaan anda secara dropship hanya dari rumah.

Pengenalan Dropship.

Secara ringkasnya, Dropship adalah apabila anda berniaga sesuatu produk dengan cara menjadi orang tengah dan menjual produk tersebut kepada pelanggan anda. Apabila anda menjalankan perniagaan secara dropship, anda tidak perlu menyimpan stok untuk jualan. Rujuk rajah di bawah.

 dropship

Cara memulakan perniagaan dropship.

Tugas pertama anda adalah, mencari produk yang anda ingin jual. Pastikan pembekal tersebut ada menjalankannya secara dropship. Selepas itu, anda boleh hubungi mereka untuk menyatakan minat anda untuk menjadi agen dropship produk mereka. Untuk menjadi agen, ada yang berbayar, ada juga yang percuma. Bergantung kepada pihak mereka.

Mulakan perniagaan dropship anda.

Selepas selesai menjadi agen dropship, kebiasaannya anda akan dibekalkan dengan gambar dan harga produk mereka. Jadi, gunakan gambar dan harga tersebut untuk tujuan promosi anda. Anda boleh mempromosikan produk tersebut kepada jiran, rakan di tempat kerja dan juga website atau laman jualan anda.

Menjana pendapatan dari dropship.

Setelah selesai melakukan promosi, anda biasanya akan ada pelanggan yang ingin membeli produk tersebut. Jadi, ambil tempahan daripada pelanggan anda bersama bayaran untuk produk itu. Seterusnya, berikan maklumat tempahan dan bayaran kepada pengedar produk tersebut. Selepas itu, pengedar akan menghantar produk terbabit terus kepada pelanggan anda. Biasanya, pengedar akan beri harga agen kepada anda. Anda jual kepada pelanggan mengikut harga pasaran. Di sinilah anda akan menjana pendapatan.

Ringkasannya, sebagai agen dropship tugas utama anda adalah melakukan promosi, ambil tempahan dari pelanggan dan bayar kepada pembekal mengikut harga yang telah dipersetujui untuk setiap barang. Anda tidak perlu mengeluarkan modal yang besar untuk beli barangan secara borong dan menyemakkan rumah untuk simpan stok barangan tersebut.

Jika anda ingin memulakan perniagaan Dropship dengan percuma, sila daftar sebagai ejen dropship secara Percuma melalui link berikut:  >>> Daftar Ejen Dropship Percuma Di Sini

Sekiranya anda perlukan panduan dropship yang lebih advance, klik link berikut: >>> Dapatkan Lubuk Rahsia Dropship dari Banner di Bawah

3 Comments

  1. dropship ni memang mudah..
    saya pon ada buat bisnes ni..
    kita jadi org tengah jer x perlu nak tanggung risiko. mudah =)

    • Benar tuan, bisnes dropship ini boleh dikatakan tiada risiko langsung. Tiada lagi alasan tiada modal untuk berniaga selepas ini. 🙂

  2. saya masih x faham sgt mcm mana nk jdi dropship..saya berminat nk jual brg online secara dropship tpi msih x fhm konsep tu..saya nk jdikan perniagaan ni sebagai sambilan je selain drpd belajar (sbb saya masih highschool)..huhu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *