Pages Navigation Menu

JuanJutawan Innotech

Doa Nabi Yunus ketika ditelan oleh ikan paus.

Minggu ini saya bawakan kisah Nabi Yunus AS yang ditelan ikan paus.

Nabi Yunus AS diutus oleh Allah SWT kepada masyarakat Naynawa, yang terkenal dengan kekafiran mereka. Nabi Yunus ternyata kurang sabar dengan tingkah dan laku kaumnya. Dalam keadaan kesal itu, Nabi Yunus AS pergi meninggalkan kaumnya menuju ke tepi laut. Kemudian ia menumpang kapal yang akan berlayar.

Di tengah lautan yang luas, kapal yang dinaiki Nabi Yunus AS diterpa badai dan angin kencang. Untuk menghindari kapal daripada karam, muatan kapal harus dikurangkan. Lalu semua penumpang kapal sepakat untuk melakukan undian. Siapa yang namanya keluar, maka dialah yang harus dicampakkan ke lautan.

Selepas undian dibuat, ternyata yang keluar adalah nama Nabi Yunus AS. Akhirnya, Nabi Yunus AS dicampakkan ke lautan, dan ia ditelan ikan yang amat besar. Dalam Al-Quran ada menyebut nama ikan itu dengan nama Ikan Hut atau Ikan Nun. Namun, Allah SWT mewahyukan ikan itu untuk tidak memakan tubuh Nabi Yunus AS.

Ada yang mengatakan Yunus AS tinggal di dalam perut ikan selama 3 hari, 7 hari, bahkan 40 hari. Selama itu Nabi Yunus AS berdoa kepada Allah SWT,

“La ilaha illa anta. Subhanaka, inni kuntu minazzhalimin”

Bermaksud : Ya Allah, tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau. Sungguh aku ini termasuk orang-orang yang zalim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *