Pages Navigation Menu

JuanJutawan Innotech

Edisi aku nak sihat | Obesiti adalah penyakit kegemukkan yang membunuh?

Obesiti adalah sejenis penyakit.

Obesiti adalah penyakit yang dibimbangi dan banyak diperkatakan oleh masyarakat umum. Ini kerana obesiti adalah pembunuh kedua penduduk dunia selepas penyakit yang disebabkan oleh rokok. Dalam bahasa lainnya, penyakit yang melibatkan kardiovaskular yang biasanya melibatkan jantung.

Obesiti adalah penyakit yang menyerang kanak-kanak.

Kerajaan Malaysia juga bimbang kerana obesiti kian menular kepada golongan kanak-kanak di Malaysia. Jumlah kanak-kanak yang obesiti kian meningkat disebabkan cara hidup kanak-kanak itu sendiri. Ia mungkin kerana mereka tidak terdedah dengan bahaya penyakit obesiti.

Hal berkaitan ini juga ada disebut dalam Utusan Online berkenaan Obesiti adalah Penyakit: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0101&pub=utusan_malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_03.htm&arc=hive – Obesiti

Obesiti adalah Penyakit:

Berdasarkan kajian pakar, kanak-kanak yang obesiti jarang melakukan aktiviti luar. Mereka cenderung untuk menghabiskan masa dengan bermain permainan video di rumah atau cybercefe berhampiran tempat tinggal mereka. Ternyata aktiviti seperti ini tidak mengeluarkan peluh dan tidak sihat untuk pembesaran kanak-kanak.

Tabiat pemakanan juga menyebabkan kanak-kanak menghidap penyakit obesiti. Kanak-kanak kini, gemarkan makanan segera seperti McDonald, KFC, Pizza Hut dan pelbagai lagi makanan segera yang berada dipasaran tempatan yang boleh menyebabkan obesiti kepada penggemarnya. Ibu bapa yang sibuk dengan kerja juga memilih makanan yang segera dan mudah dimasak untuk makanan mereka.

Penyakit obesiti ini bukan saja menyerang kanak-kanak. Ia juga menyerang golongan dewasa dan juga mereka yang berumur. Saya juga tergolong dalam ketegori obesiti kerana berat badan saya telah melebihi berat badan yang sepatutnya. Jadi, saya akan turunkan berat badan saya mengikut yang disarankan oleh doktor. Berat badan terkini 103 kg.

Untuk menurunkan berat, saya akan gunakan panduan ini –> Rahsia Langsing Giler! Untuk masa 1minggu saya sudah hilang 3kg tanpa senaman. Setakat ini, saya hanya mengawal pemakanan seperti yang disarankan dalam ebook tersebut. Saya cuma makan makanan yang rendah lemak dan yang kurang kadar kolesterolnya seperti yang disarankan dalam ebook Rahsia Langsing Giler!.

Jadi, kepada ibu bapa yang membaca post saya ini, kawal pemakanan anak-anak anda. Ingat, obesiti adalah sejenis penyakit yang serius! Ia juga makin menjadi-jadi di negara kita. Kepada yang nak kawal berat badan anda, eloklah beli panduan Rahsia Langsing Giler! Saya boleh kurangkan berat, mustahil anda tidak. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *