Pages Navigation Menu

JuanJutawan Innotech

Memotivasikan Seseorang Sebagai Pemimpin.

Salam hormat.

Tahniah kerana anda kerana telah berjaya sampai ke JuanJutawanDotCom. Kali ini, saya akan kongsikan sedikit cara-cara yang anda boleh gunakan untuk diri anda. Anda juga boleh gunakan untuk memimpin orang bawahan anda. Tidak kira dalam syarikat dan juga dalam kumpulan MLM anda. Jika anda seorang guru atau pensyarah anda boleh gunakan untuk mengawal para pelajar anda.

Ramai orang yang memilih untuk mengikuti seseorang sebagai pemimpin mereka kerana mereka takut untuk memimpin diri sendiri dan orang lain. Tetapi hakikatnya, kita dilahirkan di dunia ini sebagai seorang khalifah yang dicipta untuk menjadi pemimpin. Bagaimanapun, ada juga segelintir orang yang berfikir bahawa mereka tidak boleh menjadi pemimpin kerana menjadi pemimpin itu adalah takdir. Maksud saya, menjadi pemimpin itu telah ditakdirkan tuhan.

Benar, ramai pemimpin mempunyai karisma dan keperibadian tinggi. Tetapi orang yang bersifat rendah diri, pemalu, dan tenang juga boleh menjadi pemimpin yang berkaliber. Sama juga di dalam perniagaan. Saya adalah antara tergolong dalam katogeri pemalu. Tetapi untuk berjaya dan mencapai cita-cita yang saya impikan, saya telah berubah diri saya ke arah yang positif. Saya tidak lagi malu untuk bertanya semata-mata untuk menambah pengetahuan saya.

Tidak kira apa pun yang anda ceburi, anda perlu memimpin. Sekurangnya, memimpin diri sendiri untuk terus maju. Ini semua adalah tentang mengetahui apa yang orang ingin dan tahu bagaimana untuk memotivasikan orang. Namun, perkara yang paling sukar tetapi anda perlu lakukan ialah mengambil peranan sebagai seorang pemimpin. Memimpin ni bukan kerja senang yang sebenarnya. Hehe. Anda perlu merasainya sendiri. Dapatkan pengalaman sebagai pemimpin itu.

Memotivasikan orang agak sukar, ingat bahawa kemampuan seseorang untuk termotivasi berkaitan dengan keperibadian seseorang itu sendiri. Sebagai contoh, apabila anda mula bekerja dengan sekumpulan orang, pastinya akan ada perbezaan pendapat, keperibadian, dan keikhlasan orang-orang dalam kumpulan itu dan anda mungkin perlu untuk melaksanakan tugas yang berbeza.

Dalam perjuangan untuk menyenangkan hati setiap orang, anda mungkin tidak menyenangkan sesiapapun. Huhu. Itulah antara cabaran yang perlu diharungi pemimpin. Saya pernah melaluinya, anda bila lagi? Jadi bagaimana anda boleh bekerjasama dengan keperibadian yang pelbagai di dalam kumpulan anda dan masih boleh memotivasikan orang? Kita masih membincangkan perenggan di atas ya. Berikut adalah beberapa tips yang boleh anda gunakan.

Elakkan cuba untuk menunjukkan semua orang bahawa anda memenuhi keperluan mereka.

Meskipun ini mungkin bertentangan dengan intuisi, tampil menjadi orang suruhan, akhirnya anda boleh akan kelihatan seperti orang bodoh. Anda hanya boleh hidup dengan persetujuan orang lain. Adakah anda pernah merasa kesal apabila melihat seorang meminta sedekah? Cuba anda fikirkan, jika anda seorang pemimpin dan anda harus melakukannya apa pandangan orang lain terhadap anda? Kemudian semua orang melihat anda berbuat demikian.

Ingat!!! Anda tidak boleh menyenangkan hati setiap orang.

Hal ini berkait rapat dengan pernyataan sebelum ini, dan ia akan membantu anda memahami perkara ini. Tidak peduli seberapa kuat anda cuba, anda tidak boleh membuat sesuatu menjadi seperti yang anda inginkan, dan anda tidak boleh mendapatkan kesempurnaan. Ini juga bermakna, anda perlu untuk terus berusaha. Jangan terpaku pada kesalahan anda yang lalu, dan belajarlah dari mereka yang mahir. Anda tidak boleh bergerak maju tanpa melepaskan masa lalu, jadi jangan membuang masa anda berfikir dan merenungi apa yang salah atau apa yang anda katakan sebelum ini. Anda hanya perlu untuk terus bergerak bersama-sama pasukan anda untuk menuju kejayaan.

Jangan takut untuk menunjukkan marah dan emosi.

Anda adalah manusia. Anda tidak boleh tersenyum setiap saat, senang hati sepanjang masa atau tertawa sepanjang masa. Jika anda marah pada pasukan atau kumpulan anda, anda harus tegas, tetapi jangan takut untuk menunjukkan kepada mereka bahawa mereka telah melakukan sesuatu yang salah dan anda kecewa dengan pekerjaan mereka. Jadi, jujur pada diri sendiri dan anda akan dapat melihat bahawa pasukan anda akan setia kepada anda.

Siapkan hadiah untuk pasukan anda.

Jangan abaikan orang yang anda pimpin, seolah-olah anda itu sebagai jurucakap untuk sebuah syarikat korporat. Janjikan yang anda akan belanja mereka di sebuah restoran jika mereka membuat kuota atau dapat menyelesaikan pekerjaan yang dilakukan. Dengan cara ini, kejayaan tersebut dapat diraikan bersama-sama, dan ia cara berkesan untuk menunjukkan kepada pasukan anda bahawa ini adalah kejayaan kita semua. Kejayaan bersama! Sekian saja untuk kali ini. Jika anda mempunyai sebarang pendapat, sila tinggalkan komen di bawah ini. InsyaAllah saya akan membalasnya dengan segera. Semoga ia bermanfaat untuk anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *